dinsdag 15 mei 2012

ChoicesDe aandachtige lezer zal gemerkt hebben dat ik er afgelopen academiejaar nog een bijkomende studie heb aangeplakt, naast mijn Master in de Rechten. Hopelijk kan ik mezelf vanaf juli dan ook Master in de Maritieme Wetenschappen noemen. And that will be that. Mijn school/academische carrière zit er op en dan begint het echte leven. Eén probleempje : I have no clue what to do. Het is misschien eigen aan mijn opleiding, met Rechten kan je nu eenmaal veel richtingen uit, maar ik heb er geen flauw idee van wat ik wil doen. Advocaat of bedrijfsjurist, nog even thuis wonen of alleen wonen, in Oostende of ga ik richting Antwerpen en verder ? Of wil ik misschien niet een jaartje op een cruiseschip werken en mijn toekomst even uitstellen ? Ik hoop dat ik niet de enige ben die zo in zit met de toekomst want het is zo vermoeiend. Vandaag ben ik gaan solliciteren bij een middelgroot bedrijf in Antwerpen. Eentje die mij was voorgesteld door een interimbureau. Ik had vooraf al het gevoel dat het misschien niets voor mij was, al is het gewoon een functie als bedrijfsjurist, maar dan komt er nog bij dat ik dan minstens in Gent moet gaan wonen want Oostende is te ver van Antwerpen. Maar als ik in Gent woon, zit ik hier alleen, ik heb geen relatie meer en dat was eigenlijk het plan : samen verhuizen naar Gent. Single zijn mag dan zoveel voordelen hebben, ik kan doen wat ik wil, maar sommige keuzes worden net moeilijker als alleenstaande. Als starter zal ik ook niet zoveel verdienen en om dan al de helft van je loon te versmijten aan huur ... En ergens denk ik dat ik niet gemaakt ben om achter een stoffig bureau te zitten. Maar ben ik dan wel gemaakt om met mijn vuist op tafel te kloppen in de rechtbank ? Defending the poor & innocent ? Of net opkomen voor de big corporations ?
Begin ik als advocaat verdien ik helemaal niets noemenswaardigs, maar dat beroep kan ik dichter bij huis uitoefenen en dan ook nog even thuis wonen. Maar dan blijf ik naturlijk hangen bij mij in de buurt, iets waar ik altijd zo tegen op zag. Ik heb altijd meer gewild, weg willen gaan richting andere oorden. En dat mocht van mij voorlopig nog België zijn, maar  ik wil meer dan in mijn hometown te blijven wonen. Daarentegen, nu ik terug single ben, merk ik hoeveel vrienden ik heb en hoezeer ik mij amuseer met hen. Ga ik moederziel alleen wonen in Gent, tja, dan ben ik ook maar alleen. En dan moet ik in het weekend terug naar huis met de trein want ja, een (bedrijfs)wagen zit er voorlopig ook niet in. En dan voel ik me terug kotstudent. En daar heb ik het ook mee gehad. 

En dan dacht ik om misschien een jaartje 'vrijaf' te nemen en op een cruiseschip te gaan werke ofzo, want ja, dat is naar het schijnt ook plezant. 
Oh en het liefst zou ik alles willen doen, alles ontdekken. De wereld ligt zogezegd aan mijn voeten en ergens is dat waar natuurlijk, ik kan doen wat ik wil. Als ik wil gaan werken in een cocktailbar op het strand in Scheveningen, dan kan dat ook ( voorstel daarvoor trouwens gekregen deze week :p). Moet ik dan echt elke zin voor verantwoordelijkheid laten varen en mijn ding doen ? Want het liefst zou ik mijn koffer pakken, het vliegtuig nemen naar god knows where en daar een job uitoefenen waar ik niet teveel over moet nadenken, en mijn toekomst nog even uitstellen. Ik kan het, als ik wil. Ga ik er dan spijt van krijgen later als ik het niet doe ? 
Live in the moment en all that crap is allemaal toch gemakkelijker gezegd dan gedaan en ik heb immens veel respect voor de mensen die het kunnen. Waarschijnlijk denk ik teveel na.
Ik ben iemand die altijd heel goed wist wat ze wilde en dat doel voor ogen hield. But right now, I'm clueless. En dat moest ik even kwijt ... 

xoxo

12 opmerkingen:

 1. Argh, moeilijke keuzes! Het belangrijkste is om je buikgevoel te volgen. Wat WIL je doen, waar ga je je het beste bij voelen. En of dat nu op een cruiseschip is of aan de balie, dat zie je dan wel.
  Ik denk trouwens dat het gemakkelijker is om te doen wat je wilt, nu je net van de schoolbanken komt. Als je een keer in een vaste job zit, met verplichtingen en huur/hypotheek en weet ik veel wat, ga je niet meer zo snel het vliegtuig pakken en even een break nemen.
  Dus als je dat nu wilt doen, moet je er nu voor gaan. Over een jaar is je diploma nog steeds even veel waard als nu, hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. je bent niet alleen :) ik zou zeggen: doen! Je bent single, dus je hoeft geen rekening te houden met een lief. En zo'n wereldreis moet je ook niet doen als je werkt of getrouwd bent en al zeker niet als je kinderen hebt. Spring er even tussenuit voor je aan het echte leven begint :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Waarom zou je je haasten? Je woont bij je ouders, hebt geen vaste lasten. Toen ik met me baan begon, heb ik ook eerst een paar maanden niks gedaan (omdat ik vond dat ik een lange vakantie verdiend had :P). Het was heerlijk, dan begin je ook met veel meer plezier aan een nieuwe uitdaging. En jij kunt dan nadenken over wat je wel of niet wilt. Gewoon relaxt. En anders pak je daar nog een baantje in Scheveningen bij, is ook niet verkeerd trouwens ;) In de tussentijd zou ik zeker rondkijken, er komt vast iets heel leuks voorbij.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik vind dat je gewoon moet doen wat jij denkt dat je moet doen, volgens mij geef je al deels in het artikel toe dat je er niet echt aan toe bent om alleen te gaan wonen. Niet omdat je het niet kan, maar je wilt je vrienden niet achterlaten, maar ook niet wegrotten in de stad waar je bent geboren. Als je zo graag wilt rond toeren? Waarom doe je dat niet gewoon? Een jaartje op een cruise? Je bent wel een bezig bijtje btw. :) Geniet gewoon van je keuzes en inderdaad, zodra je iets niet hebt geprobeerd, dan weet je niet hoe het nou precies was. Uit je comfort zone girl.. grijp gewoon de kans die jij denkt dat je moet grijpen. :) Pak eerst je rust en denk goed na over wat je wilt gaan doen. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Djeez, ik kan mij hier helemaal in terugvinden! Tolken is weliswaar iets specifieker maar ik weet ook helemaal niet onder welke vorm of voor hoeveel tijd ik dat wil doen en of ik wil kiezen voor carrière of eerst nog iets anders wil doen of misschien gewoon iets helemaal anders doen :) idd respect voor living in the moment. Ik hoor helaas ook tot de categorie van de mensen die teveel denken :) Maar je komt er wel uit! Ik zeg de hele tijd tegen mezelf: gwn go with the flow en zien wat er op mij afkomt!
  Je komt er wel uit, ik hoop dat je vindt wat je wil op het moment dat het erop aankomt :)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik ga volledig akkoord met bovenstaande reacties!!
  Het is NU dat je het moet doen, eens je inderdaad vastzit aan die vaste job, een eigen huur die je moet betalen, andere verplichtingen, kosten enz... Dan kan je niet plots zeggen ik knijp er een maandje tussenuit, laat staan een jaartje en dan gaat dat er later niet meer van komen!
  Denk er eens goed over na, zet alles op een rijtje, alle voor- en nadelen, wat je nu precies zou willen doen en wat zijn je mogelijkheden (want ok, een wereldreis maken bv. kost ook veel geld).
  Als je de mogelijkheid hebt, en je kan je dromen, of één van je dromen volgen, doe het dan!! (en hou ons op de hoogte ;))

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik heb net hetzelfde voorgehad ! Al had ik natuurlijk niet zo'n indrukwekkende diploma's op zak (oh lord, waar vind jij nog tijd om te bloggen ? :P).
  Het beste advies dat ik je kan geven is : nog niet direct aan 'the real life' beginnen. Ik heb dit ook niet gedaan en ik kan zeggen dat ik er geen moment spijt van heb. Ik had het gevoel dat als ik direct een serieze job zou zoeken dat ik niet van mijn leven had genoten. Je moet ten slotte nog 40 jaar werken he !
  Wat ik ook altijd wilde doen was als animator in het buitenland gaan werken voor een paar maanden, omdat ik nogal verknocht ben aan een zonnig klimaat maar die stap heb ik nooit durven zetten (ik ben nogal close met mijn familie...).
  Van die jobs op cruiseschepen heb ik wel al gehoord dat je heel erg weinig vrije tijd hebt...
  Whatever you do, feel GOOD about it !

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Als je de kans en het budget hebt om een jaar te gaan reizen, te gaan ontdekken, dan zeg ik maar een ding: DOEN! Het is ontzettend verrijkend en je leert ontzettend veel bij!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Alleen zal je nooit zijn, ik kom je zeker bezoeken :) Maar als je het nu even allemaal niet meer weet, neem dan even de tijd om afstand te nemen van deze moeilijke beslissingen. Ontspan je, ga eens lekker op reis en denk eens niet na. Eens je afstand kan nemen van je keuzes, zal je veel vlugger de juiste kunnen maken!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Zolang je studeert heb je eigenlijk bitter weinig zorgen als ik er nu aan terug denk. Het is een mooie tijd, maar ik begrijp ook je onzekerheid. Ik zit momenteel ook met dilemma's. Maar ik denk persoonlijk dat je jezelf even wat tijd moet geven, en eens goed nadenken. Helemaal alleen ergens gaan wonen waar je niemand kent enz zou ik niet doen, maar natuurlijk aan de andere kant. Als je daarmee de job van jouw leven hiermee vindt... waar ligt dan je keuze?

  Meid, neem even na je examens een paar weekjes verlof/vakantie. Neem even wat tijd voor jezelf en om wat na te denken dan kan je nog jouw beslissingen nemen! Heel veel succes!

  BeantwoordenVerwijderen