woensdag 12 oktober 2011

The HelpVandaag weer ff geen beauty maar iets compleet anders.
Jullie weten het of jullie weten het niet maar gisteren is het Filmfestival van Gent gestart en natuurlijk wilde ik ook eens gaan zien. Samen met mijn roommate ben ik naar The Help gaan kijken, een film gebaseerd op een boek en boy o boy was it gooood !

Het verhaal

Skeeter is een net afgestudeerde jonge dame die woont in Jacksonville, Mississippi ten tijde van de rassenscheiding, denk maar jaren ' 60. Haar grootste droom is om een schrijfster te worden en in haar dagdagelijks leven stuit ze op een onderwerp waar nog nooit aan werd geraakt : de zwarte huishoudhulpjes. Die dames worden dag in dag uit gebruikt en misbruikt, uitgescholden, aan de kant gezet voor het minste... noem maar op en daar besluit Skeeter een verhaal over te schrijven.
Ze krijgt de hulp van twee lovely ladies die elke dag opnieuw moeten voelen en horen dat ze zwart zijn en niet bij de blanken horen en zo schrijven ze samen een heel boek vol. Aanvankelijk stonden ze er weigerachtig tegenover maar gaandeweg komen meer en meer hulpjes er bij om hun verhaal te vertellen.
In de film komt ondertussen het leven van alle dames aan bod, hoe het er aan toegaat in al die huishoudens, de ene bazin nog erger dan de andere. Wat zij niet weten is dat dit allemaal in een anoniem boek terecht komt. En daarna gaan er helemaal koppen rollen. 

De film heeft mij doen lachen en me ontroerd tegelijk. Er komen heel wat grappige scènes aan bod en tegelijk zat ik er met grote verontwaardige te kijken naar hoe het er soms aan toe ging in die tijden. Denk maar aan een apart toilet voor de zwarten buiten en hoe ze onder géén beding binnen mochten gaan, zelfs al was het een tropische storm buiten. Ik kan me niet inbeelden dat dit in de 21e eeuw mogelijk is maar helaas was dit wel het geval een halve eeuw geleden. Het is zeker en vast een onderwerp om bij stil te staan. 
Toch waren er ook een aantal hartverwarmende scènes zoals de blanke Celia die haar zwarte meid omhelst en samen met haar dineert 's middags, die er gewoon helemaal niet om geeft dat er zoiets bestaat als rassenscheiding.
Onder de acteurs, voornamelijk actrices eigenlijk ,bevinden zich de lovely Emma Stone, Sissy Spacek ( hilarisch in de film btw), Bryce Dallas Howard, Mary Steenburgen, Olivia Munn & many more.


Deze film is een absolute aanrader en eentje zoals ik er in een lange tijd geen meer heb gezien. Geen platte komedie maar ook niet overdramatisch,  gewoon een goeie film met echte verhalen en echte emoties.

If you ask me : money well spent !

2 opmerkingen:

  1. Dit lijkt mij een fijne film! Ik heb nog een bioscoopticketje en als ie in de zalen komt wil ik hem wel gaan zien.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuk artikel, ik heb zelf een website over dames kapsels.

    BeantwoordenVerwijderen